вівторок, 25 вересня 2018 р.

День Європейських мов

26 вересня відзначається Європейський день мовяк спосіб підтримки мовного різноманіття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Дійсно, зараз стає все більше і більше людей, які вільно розмовляють, як мінімум, однією іноземною мовою
Цікаві факти про мови світу 
Давайте дізнаємось кілька цікавинок про мови світу та відкриємо для себе захоплюючі мовні традиції.
  Як ви гадаєте, чи у всіх мовах розрізняють великі та малі літери? Як не дивно, у світі існує єдиний виняток – грузинська мова. В алфавіті цієї мови усі літери маленькі.
Мови народів світу розрізняються поміж собою не лише суто мовними особливостями, але й певними позамовними рисами. Це, приміром, відстань, що встановлюється між учасниками розмови. Цікавий факт, що найбільша дистанція між співрозмовниками традиційна для естонців та фінів, а найменша — в італійців та іспанців. Вочевидь, невеличка відстань пояснюється запальним темпераментом теплих країн.

Інші цікаві факти про мову:
Явище багатозначності є надзвичайно поширеним у багатьох мовах світу. Наприклад, в англійській одна тисяча найуживаніших слів має цілих 25 тисяч значень!
2.Крім надзвичайно поширених у світі мов, якими спілкується багато мільйонів людей, існують і так звані мови-карлики. До прикладу, лімською мовою спілкуються всього двісті чоловік, що проживають у Латвії.
3.У Європі майже півмільярда жителів, які спілкуються 120 мовами.
4.В Австралії 300 000 аборигенів існують як 500 племен, і кожне з них має свою мову

Скільки мов за життя може вивчити людина?
Скажете, вивчити як мінімум 5-6 мов неможливо? У цьому випадку можна навести багато прикладів як на українському рівні, так і на закордонному.
Наприклад, відома українська поетеса Леся Українка самотужки вивчила 12 мов. А професор Київського Національного університету Костянтин Тищенко знає близько 50 мов. Серед іноземців, найбільшим поліглотом вважають бразильця Зіяда Фавзі, який спілкується 58 мовами. Більше того, його ж ім’я занесено до Книги рекордів Гіннеса. І це далеко не ввесь перелік тих, хто серйозно займається вивченням іноземних мов.

 Тож вивчити багато мов і стати поліглотом цілком можливо. Проте, кількість залежить від наполегливості, посидючості та бажання кожної людини. Тож, посилаючись на реальні приклади можемо констатувати, що людина за своє життя може вивчити більше 50 мов.


Немає коментарів:

Дописати коментар